InfoPath … a formuláře

03. 11. 2016 Petr Opletal

Jakým způsobem řešíte jednoduché a ještě jednodušší formuláře? Např. pokud nemáte specializovanou aplikaci na správu služebních cest a cestovních náhrad, tak pokud nevyplňujete papírové formuláře, máte nejspíš něco obdobného v Excel-u.

Excel není optimální volba. Lepší bylo využít InfoPath. Microsoft ji původně určil především pro práci s daty na SharePoint-u. Pro vyplňování (a tisk, popř. předávání dat) formulářů lokálně jsem prostě zatím neviděl nic lepšího.

Tento článek není relevantní, bude aktualizován.

Jedna zajímavá firma již mnoho let provozuje poměrně účelné řešení, kdy obchodní zástupci mají na svých (Windows) tabletech InfoPath a s jeho pomocí dostávají zadání pro svoji práci a odesílají data na centrálu. Takže když jsem se rozhodl, že budovat přijatelné řešení cestovních příkazů v Excel-u (což je nejjednodušší cesta ... která ovšem bohužel většinou nevede k přijatelným řešením) není rozumné, logicky jsem si vybral InfoPath. Za hlavní výhodu považuji XML formát dat, naprosto bezproblémové vkládání nafocených nebo naskenovaných obrázků (účtenek apod. ... pokud ovšem nemáte některou ze zázračných mobilní aplikací, které dělají všechno samy). Samozřejmě se na tom dá rozvíjet nekonečně mnoho vychytávek - a budu rád, když společně na nějaké přijdeme. Podstatné je ovšem to, že nezaujatý pohled zvenčí téměř jistě najde spoustu zajímavých příležitostí, jak výrazně zefektivnit to, co teď děláte tak, jak to děláte, prostě proto, že se to tak dělalo vždy.

Pro větší organizaci je samozřejmě nutné solidní řešení pokrývající i správu služebních cest integrovanou s řízením přítomnosti a výkonu, založené na SharePoint-(u s rozsáhlou integrací do podnikového informačního systému) nebo specializovaná součást či nadstavba právě základního IS (aby se nemusely složitě řešit číselníky a spousta dalších náležitostí).

Ale hlavní pointa ohledně InfoPath-u spočívá v tom, že MS jej před pár lety odepsal (viz článek o možných alternativách, dokonce je video z pohřbu) a následně zjistil, že báječné funkčnosti, které plánoval do nových verzí SharePoint-u (je pravda, že cloud se s InfoPath-em asi moc rád nemá), nebudou tak hned nebo možná vůbec (což mě celkem vyděsilo - ani nechci domýšlet, o čem takováto konstelace svědčí ...).

Jelikož však MS tvrdí, že bude pracovat na moderním inteligentním řešení pro formuláře použité ve všech aplikacích Office, jednoznačně z toho vyplývá, že se na to bude dobré připravit. Rozhodně stojí zato přečíst si úvahu nad tím, jak to s těmi novými úžasnými technologiemi dopadá. Určitě budeme toto téma sledovat, protože vůbec není jasné (viz další článek o tom, co použít jinak na SharePoint-u ... zkusíme ty možnosti ověřit a napíšeme hodnocení). Microsoft Forms jsou pouze pro vzdělávací verzi Office a asi se soustřeďují na trošku jiný způsob použití, než byl InfoPath.

Ovšem pro SharePoint je tady pravděpodobně (zjistíme) možnost využít PowerApps ... což slibuje úžasné aplikace na tablet a telefon bez kódu ... otázka je, jestli toto je to, co pro řešení podnikových požadavků potřebujeme.