Přínos studia a výuky

04. 07. 2017 Petr Opletal

Jak jsem psal o tom, že když se člověk učí na zkoušku (hromadu nesmyslů, které nikdy nepoužije a pokud ano, tak si to stejně musí najít) tak to má pozitivní efekty … … tak včera se to potvrdilo. Sice jsem se neučil na zkoušku, dělal jsem něco v podstatě opačného - snažil jsem se pro klienty dát dohromady doporučení, jak rozumně používat počítač a při té příležitosti se mi podařilo vyřešit problém, který jsem dosud (hloupě) ignoroval.

Peter Drucker: No one learns as much about a subject as one who is forced to teach it.

Asi se to stalo více lidem, jelikož na webu jsou příspěvky, které pomohou se s tím vypořádat. Jenom nebyl čas to hledat. Stalo se mi to, že se mi zasekla historie na aplikacích ve Window 10 připnutých na hlavní panel. Prostě byly tam pořád ty stejné seznamy "posledních" dokumentů, položky nešly smazat, připnout, odepnout. Tak jsem se s tím smířil. Včera jsem vytvářel návod, jak rozumně pracovat na té úplně elementární úrovni s počítačem - což znamená aplikacemi, soubory a obdobnými prvky. Při té příležitosti jsem si uvědomil, že můj problém určitě má řešení. Dalo se to najít během pár minut.

Trošku problém, že když jsem relativně narychlo udělal to, co Internet radí, mělo to celkem nežádoucí efekty. Aneb příště (až s tím někdo bude mít problém), bude lepší si pořádně ověřit, co přesně se stane a jak je možno nápravu zacílit přesněji. Podstatné je to, že opravdu běžný uživatel nemá v rutinním provozu čas se zabývat detaily, hledat, zkoušet a ověřovat. Čím dál víc se potvrzuje, že nejvyšší efektivnosti práce mohou uživatelé dosáhnout v řízeném prostředí. Kde prostě nebudou mít prostor a příležitost k experimentům a lidové tvořivosti, protože prostě bude jasně definováno, co ke své práci potřebují a jakým zcela konkrétním a přesným způsobem ji mají vykonávat.

Pokud se vám bude zdát odkázaný materiál užitečný a chtěli byste přispět k jeho trvalému rozvoji, určitě napište, jakým způsobem pracujete vy, co řešíte za problémy a jaké překážky překonáváte. Prostě podělte se o zkušenosti a ptejte se! A určitě platí, že pokud usoudíte, že bychom vám mohli pomoci, tak můžeme nabídnout nejen rozvoj dovedností, ale mnohem víc.